Rusya Gezi Rehberi Rusya Nerede Kalınır Nerelerde Gezilir? - Adresrehberin.com
Responsive Menu
Add more content here...
Responsive Menu
Add more content here...

Rusya Gezi Rehberi Rusya Nerede Kalınır Nerelerde Gezilir?

Rusya Gezi Rehberi Rusya Nerede Kalınır Nerelerde Gezilir?

Rusya gerek tarihi ile gerek ise turistik yerleri ile insanları cezbeden bir yerdir. Tarihi açıdan baktığımız da Rusya; öncelikle Kiev Rusya’sı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kiev Rusya’sından sonra ise biraz daha gelişmiş hali olarak Apanaj Rusya karşımıza çıkmaktadır.

Apanaj Rusya dönemi daha feodal bir yapıdır. Ve bu yapıdan sonra belki de Rusya’nın dönüm noktası diyebileceğimiz Çarlık Rusya’sı dönemi başlayacaktır. Nasıl ki Osmanlı devletinin yükselme dönemi varsa Rusya için de Çarlık Rusya dönemi yükselme dönemi diyebileceğimiz bir dönem bir çağdır.

Devletin bu dönemde sınırlarını en geniş haline getirdiğini söylemek mümkündür. Savaşlar, galibiyetler, mağlubiyetler ve daha nice tarihi anlam taşıyan olaylar bu dönemde daha da önem arz etmektedir. En önemli mimari eserler bu dönemde karşımıza çıkmaktadır.

İşte Rusya’da nerelerde gezilir sorusunun tarihi Çarlık Rusya’sı dönemine kadar gelmektedir. Örneğin; son çar olan Çar Nikolay’ın babası suikast sonucu öldürülmüştür. Ve Çar Nikolay babasının öldürüldüğü o yere kilise yaptırmıştır.

Orası o zamanlarda ve günümüzde de Kanlı Kilise olarak anılmakta ve gerek turistler gerekse Rus halkı tarafından ziyaret edilmektedir.

Rusya Nerededir?

Az önce de belirtildiği üzere Rusya geçmişte en geniş sınırlara ulaşan bir devlettir. Kara sınırı o kadar büyüktür ki bu anlamda ilk sıralarda yer aldığını söylemek mümkündür.

Bu kadar geniş sınırlara ulaşan devletin kara ve deniz komşuları da oldukça fazladır. Kara sınırı; Norveç, Finlandiya, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Belarus, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Moğolistan, ÇHC, Kuzey Kore ile komşudur.

Yani oldukça fazla kara sınırı komşusu bulunmaktadır. Deniz sınırından ise; Japonya ve aynı zamanda Alaska devleti ile komşudur. Rusya’ya gitmeden önce oranın kültürüne ve kurallarına aşina olmak adına bunların bilinmesi gerekebilir.

Rusya’ya gitmeden önce oranın bilinmesi gereken bazı özellikleri;

l Rusya komünist bir ülkedir. Hatta soğuk savaş döneminde iki bloktan birisi olarak komünizmi savunmuştur. İşte komünizmin etkisi Rus kültürüne yansımış ve hala da devam etmektedir. Örneğin tüm evler birbirine benzer. Burada zengin fakiri bu anlamda ayırt etmek zor olabilir. Ama genel anlam itibari ile çarpık kentleşme yoktur. Yani bir yerde gökdelen varken onun yanında gecekondu yoktur. Tam tersi oraya gidenler birbirine benzeyen binalar ile karşı karşıya kalacaklardır.

l Rusya Ortodoksluk dinine inanan ve benimseyen bir ülkedir. O yüzden burada bu dine mensup kültür yapısı görmek mümkündür. Hatta bir dipnot geçmek gerekirse Rusya, aslında bu din sayesinde kurulmuş ve günümüze kadar gelmiştir. Oraya gittiğinizde Ortodoksluğa dair kültürü ve örneklerini göreceksiniz.

l Bir kültürü oluşturan şey aynı zamanda oranın iklimidir. Giyim, kuşam, kılık, kıyafet anlayışları bu sayede gelişir ve ortaya çıkar. Rusya en soğuk ülkelerden biridir. O yüzden oraya gitmeden önce oranın mevsimine uygun gidilmesi gerekmektedir.

l Eğer Rusya’ya gittiyseniz hediyelik eşya dükkânlarının yarısından çoğunu Matruşka bebeklerin kapladığını göreceksiniz. Rus kültürüne ait nadide bir eşyadır.

Rusyada Nerelerde Gezilir?

Discovery World Akvaryumu; Boyutu oldukça büyük ve insana huzur veren bu yerde oldukça bilinen turistik bir yerdir. İnsanlar tatil zamanları denk geldikçe burayı ziyaret edip gezerler.

Dökülen Kan (Yeniden Diriliş Kilisesi); Son çar Nikolay’ın babası 2. Aleksandr’ın suikast sonucu öldürüldüğü yerde oğlu Nikolay kilise yaptırmıştır. Oldukça büyük ve muazzam bir mimariye sahiptir. Çarlık dönemine ait olan bu mimari yapı günümüzde turistik olarak ziyaret edilmekte ve insanlar burada ibadetlerini yerine getirmektedir.

Moskova Kremlin Sarayı; Turistik ve tarihi açıdan en bilinen yerlerden birisidir. Rusya’nın başkentinde bulunan bu saray, çok eski zamanlarda yine çarlık döneminde 12.yüzyılda kurulmuştur. Bu sarayın mimarisi ise oldukça dikkat çekicidir. Çünkü içerisinde saray, kilise, senato binası gibi yapıları da bulundurmaktadır. Kremlin sarayına girilen yerde sıfır noktası denilen bir alan vardır.

Diğer alanlara olan uzaklık ve mesafeyi bununla ölçmektedirler. Burası şuanda dilek tutulan bir yerdir. Eğer Rusya’ya gelirseniz bu saray size, Rusya’nın tarihini, kültürünü ve mimari yapısını detaylı ve geniş bir şekilde gösterecektir.

Rus Devlet Müzesi; Eğer Rusya’ya gittiğinizde oranın tarihi yapısı ve kültürü hakkında bilgi edinmek isterseniz mutlaka gitmeniz ve görmeniz gereken yer Rus devlet müzesidir. Bu müze o kadar büyüktür ki bir günde tüm müzeyi gezmek mümkün değildir.

Hemen hemen 30 bin hektarlık alandan oluşmaktadır. Aynı zamanda 11. Yüzyıldan başlayarak bu zamana kadar olan Rus sanat eserlerini görmek de mümkündür.

Büyük İvan Çan Kulesi; 16. Yüzyılda yapılmış bir mimaridir. Özelliğini isminden almaktadır. Bu mimari yapıda aynı zamanda dünyadaki en büyük çan bulunmaktadır. Neredeyse 200 bin tondan fazla olan bir çandır. Bu özelliği sayesinde turistik bir alan olarak oldukça bilinen ve ziyaret edilen bir yerdir.

Arbat Caddesi; Türkiye’de en çok bilinen bir yer olan İstiklal caddesi gibi burası da meşhur ve bilinen bir yerdir. Moskova diyince akla bu caddesi gelmektedir. Burada lokantalar, mağazalar, mimari yapılar ve daha birçok yapı bulunmaktadır.

Bir o kadar da kalabalıktır. Çünkü söylenildiği üzere İstiklal Caddesi gibidir. Aynı zamanda turistlerinde ilgisini çeken bu yer Rusya’ya gidildiğinde mutlaka gidilip görülmesi gereken bir yerdir.

Moskova Metrosu; Bilinen en eski metrolardan biridir. Bu özelliği itibariyle görülmeye değer bir yapıdadır. Aynı zamanda burası Rusya’nın doğusu ve batısına olan ulaşımı da kolaylaştırmaktadır. 1939 yılından sonra yani 2. Dünya savaşı zamanında inşa edilmiştir. Aynı zamanda çok geniş ve büyüktür. Neredeyse 10 milyon yolcuyu içine sığdırabilir.

Kurtarıcı İsa Kilisesi; Konstantin Pon tarafından inşa edilmiştir. Rusların Bizans’a olan ilgi ve merakları her zaman olmuştur. Bu mimaride Rus-Bizans ortak kültür ve mimari özelliklerini taşımaktadır. Buranın iç dekorasyonu da mükemmeldir. Her taşına ve yapısına ünlü ve bilinen mimarlar, ressamlar, heykeltıraşlar dokunmuştur.

Bu kilise yapıldığı dönemlerde halka bağışlanmıştır. Fakat sonrasında 1931 yılına gelindiğinde Stalin bunu değiştirmiştir. Stalin buraya devasa ve muntazam bir saray inşa edilmesini istemektedir. İstenilen saray gerçekleştirilmemiş olsa da şuan o inşaat için açılan çukura havuz yapılmıştır. Burası da bu hikâyesi ve tarihiyle gezilip görülmeye değer bir yerdir.

Emirtaj Müzesi; Rusya’ya gelen turistlerin en çok merak ettiği ve ziyaret ettiği yerlerden biridir. Rusya’nın başkenti olan St. Petersburg’ta yer almaktadır. Bu müzenin içinde 4 ayrı yapı bulunmaktadır. Bunlar; Hermitaj tiyatrosu, Küçük ve Büyük Hermitaj ve Kışlık Saraydır. Aynı zamanda burada çok önemli ressam ve çarlarında yapmış olduğu (Da Vinci vb.) sanat eserleri bulunmakta ve müzede sergilenmektedir.

Soçi; Rusya’nın mükemmel manzaraya sahip olan bir tatil beldesidir. Aynı zamanda bu tatil beldesinin Karadeniz’e kıyısı bulunmaktadır. Bu tatil beldesi yaz ve kış mevsiminde de aktiftir. Kış mevsiminde kayak ve bunu gibi aktiviteleri mevcuttur. Buranın nüfusu kalabalık değildir. Küçük bir yerdir. Buraya yılda 3 milyondan fazla turist gelmektedir.

Aziz Vasil Katedrali; Rengârenk bir yapıya sahiptir. Bu anlamda da dikkat çekicidir. Aynı zamanda burası UNESCO’nun dünya mirasında da yer alan bir yerdir. Çarlık döneminde 4.İvan, kazanmış olduğu zaferlerden sonra burayı yaptırmıştır.

5/5
Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 1 Average: 5]

Adresrehberin.com

Bu ilan adresrehberin.com editörleri tarafından ücretsiz olarak listelenmiş olup ilanı sahiplenmek,bildirmek vb. tüm işlemler için lütfen destek@adresrehberin.com mail adresi üzerinden iletişime geçin.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.