Türkiye'nin sakin şehirleri listesini paylaşıyoruz - Adresrehberin.com
Responsive Menu
Add more content here...
Responsive Menu
Add more content here...

Türkiye’nin sakin şehirleri listesini paylaşıyoruz

Cittaslow 1999 yıllında İtalya’da kurulmuş uluslararası bir belediye birliğidir. Kelime kökeni İtalyanca “Citta (Şehir) ve İngilizce “Slow (yavaş) kelimelerinden türetilmiştir. Birliğe üye olmak isteyen kentlerin üye olabilmeleri için birliğin belirlemiş olduğu kriterler üzerinden değerlendirilmesi Cittaslow felsefesine uygunluğu denetlenmektedir.

Dernek tarafından sertifika almak için kentlerin nüfusu 50.000’den fazla olmamalıdır.Sakin şehirler belirlenirken  aday şehirler Çevre Politikaları, Altyapı Politikaları, Kentsel Yaşam Kalitesi, Tarım, Turizm, esnaf ve sanatkârlara dair Politikalar, Misafirperverlik farkındalık ve eğitim için planlar, Sosyal Uyum ve Ortaklıklar vb. kriterler doğrultusunda Şehirler denetlenmekte ve denetleme sonrası Yıllık Cittaslow listesine dâhil edilip edilmeyeceği kararlaştırılmaktadır.

Türkiye, ilk olarak 2009 yıllında Türkiye’nin İlk Sakin Şehri “Seferihisar” ile bu uygulamada yer aldı.Şimdi gelinTürkiye’nin Sakin Şehirlerine bir göz atalım!
Türkiye sakin şehirler Listesi

Ahlat (Bitlis), Akyaka (Muğla), Arapgir (Malatya), Eğirdir (Isparta), Foça (İzmir), Gerze (Sinop), Gökçeada (Çanakkale), Göynük (Bolu), Güdül (Ankara), Halefeti (Şanlıurfa), İznik (Bursa, Köyçeğiz (Muğla), Mudurnu (Bolu), Perşembe (Ordu), Şavşat (Artvin), Seferihisar (İzmir), Taraklı (Sakarya), Uzundere (Erzurum),Vize (Kırklareli), Yalvaç (Isparta),Yenipazar (Aydın)

2022 yılında Türkiye’nin Sakin Şehirleri Listesine dâhil edilen Erzincan Kemaliye’nin hikayesi ise bir o kadar ilginç.Erzincan’ın tarihi ve kültürel değeri ile öne çıkan turistik ilçesi Kemaliye eski adıyla Eğin olan Kemaliye Erzican’ın dokuz ilçesinden biridir.Adının, Eğin’den Kemaliye’ye geçmesi Türk Kurtuluş Savaşı’na kadar dayanmaktadır. 21 Ekim 1922’de Mustafa Kemal Paşa onuruna Eğin adının Kemaliye’ye değiştirilmesi bir kararname ile gerçekleştirildi.Kemaliye ayrıca Unesco listesinde de yer almaktadır.
 
Erzincan Kemaliye Neyi Meşhur?

İlçe özellikle evleri ve taş yolu ile meşhurdur. Kemaliye evleri, topografya yapısına uygun olarak konumlanmış ve “mağ” adı verilen, 3-3.5 metrelik aks sistemiyle yapılmıştır. Araziyi ekonomik kullanma zorunluluğu nedeniyle  evler kademeli olarak şekillenmiş, yatay değil  düşey olarak düşünülmüş ve tek katlı evler yerine iki, üç ya da dört katlı evler tercih edilmiştir. Evlerin birçoğu eğimli araziye yaslanır. Dolayısıyla, Kemaliye Evleri’nin her  kapısından  ya bir sokağa ya da bir bahçeye çıkabilirsiniz.
 
Dünyanın en zorlu yollarından biri olarak kabul edilen Taş Yolu, yöre halkı tarafından  tam 132 yılda tamamlanmıştır. Yapımı 2002 yılında bitmiştir. 7 kilometre uzunluktadır. 38 tünel, keskin viraj ve uçurumları nedeniyle turistler tarafından ilgi görmektedir.
 
Kemaliye’de ne yenir?
 
Doğu Anadolu’nun yöresel tatlarının yaygın olduğu ilçenin en meşhur yemekleri arasında; Çılbır, Göden, Sırın, Lök Tatlısı, Çökelek Piyazı, Hışik Yahnisi ve Kenger Kavurması bulunmaktadır.

Türkiye’nin eşsiz tatil destinasyonlarını tanıtmaya devam ediyoruz.Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere keyifli seyahatler !


Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 0 Average: 0]

Adresrehberin.com

Bu ilan adresrehberin.com editörleri tarafından ücretsiz olarak listelenmiş olup ilanı sahiplenmek,bildirmek vb. tüm işlemler için lütfen destek@adresrehberin.com mail adresi üzerinden iletişime geçin.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.