Kapadokya'nın Ünlü Beldesi Göreme'de Gezilecek Yerler - Adresrehberin.com
Responsive Menu
Add more content here...
Responsive Menu
Add more content here...

Kapadokya’nın Ünlü Beldesi Göreme’de Gezilecek Yerler

Geçmişinin asırlar öncesine uzandığı bilinen ve günümüzde sahip olduğu otantik atmosferiyle ünlü olan Göreme’de gezilecek yerler bakımından pek çok alternatif bulunmaktadır.

Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi, belde merkezinin ortalama 2 kilometre doğusunda yer almaktadır. MS 4. ve 13. yüzyıllar arasında manastır hayatının yaşandığı kentin müzeleştirilmesi ile ziyarete açılmıştır. Volkanik kayaların oyulmasıyla inşa edilen yapıların görülebildiği müzede kiliseler, şapeller, oturma alanları ve yemekhaneler yer almaktadır. Birbirine yakın pek çok kaya bloğundan oluşan  Göreme Açık Hava Müzesi’ndeki freskler, estetik açıdan etkileyici detaylara sahiptir. Haftanın her günü 08.00 ile 19.00 saatleri arasında açık olan Göreme Açık Hava Müzesi’ne giriş ücreti ise 125 TL’dir.

Aşıklar Vadisi

Göreme’nin keşfedilmesi gereken yerlerinden olan Aşıklar Vadisi, ziyaretçilerine büyüleyici bir manzara sunan eşsiz bir destinasyondur. Göreme’yi panoramik olarak görebilme imkanı sağlayan Aşıklar Vadisi bünyesinde pek çok seyir terası bulunmaktadır. Sahip olduğu otantik ve huzurlu manzaradan ötürü, Göreme’de romantik anların vazgeçilmez yerlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Aşıklar Vadisi, bölge halkı tarafından Bağlıdere Vadisi olarak da bilinmektedir.

Göreme Tarihi Millî Parkı

Göreme Tarihi Millî Parkı, beldenin merkezinde konumlanmakta olup geniş bir alana yayılmıştır. Bünyesinde platolar, ovalar, vadiler ve volkanik tüflerden oluşmuş pek çok doğal güzellik bulunmaktadır. Bizans dönemine ait kiliselerin görülebileceği Göreme Tarihi Millî Parkı, geçmişte bölgede manastır hayatının yaşandığı yerlerden biri olarak günümüze ulaşmıştır. UNESCO tarafından koruma altına alınan Göreme Tarihi Millî Parkı, doğa yürüyüşü, kültürel geziler ve trekking aktiviteleri için uygun özelliklere sahiptir.

Durmuş Kadir Kilisesi

Göreme’ye bağlı Karşıbucak mevkiinde yer alan Durmuş Kadir Kilisesi, bölgedeki alternatiflerine nazaran mimari açıdan sıra dışı nitelikler taşımaktadır. Bazilika tipinde inşa edilen kilise, üç apsislidir. Erken Bizans Dönemi’ne tarihlenen kilisenin ana apsisinde başpiskoposun oturduğu bir taht yer almaktadır. Üç adet nefinin bulunduğu kilisenin narteks bölümünde, din adamlarına ait olduğu düşünülen kabirler bulunmaktadır.

Güllüdere Vadisi

Güllüdere Vadisi, Göreme’de trekking yapılabilecek uygun alanlardan biridir. Peribacaları ile çevrili olan vadi, eşsiz manzaralara sahiptir. Özellikle bahar aylarında yeşilin her tonuna sahip bir bitki örtüsüne sahip olan vadi, ortalama 4 kilometrelik geniş bir alanı kaplamaktadır. Genellikle doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılık ile ilgilenenler tarafından ziyaret edilmektedir.

Yusuf Koç Kilisesi

Göreme’nin tarihi yapılarından biri olan Yusuf Koç Kilisesi, Karşıbucak mevkiinde ziyarete açık durumdadır. İki apsisi bulunan kilisenin duvarlarında Meryem Ana ve piskopos tasvirleri görülebilmektedir. Yapımında devşirme malzemelerin kullanıldığı bilinen kilisenin ön cephesinde Stefanos adlı aziz resmedilmiştir. Kubbesinde Gabriel ve Michael meleklerinin görülebildiği Yusuf Koç Kilisesi’nin 11. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir.

Aziz Basil Şapeli

Göreme Açık Hava Müzesi’ne yakın konumda yer alan Aziz Basil Şapeli’nin 11. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Narteksinde mezar olduğu düşünülen çukurlar bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen yapı, üç apsislidir. Duvarlarında Hz. İsa ve Meryem başta olmak üzere pek çok sahne resmedilmiştir.

Zemi Vadisi

Göreme’nin doğal güzellikleri arasında öne çıkan Zemi Vadisi, 5 bin 600 metrelik uzunluğu ile dikkat çekmektedir. Meyve ağaçlarıyla kaplı olan vadi, bölgenin popüler yürüyüş rotalarından biridir. Çevresinde hediyelik eşya satışı yapan tezgahlar yer almaktadır. İrili ufaklı pek çok patikanın bulunduğu Zemi Vadisi, sunduğu tabiat manzaraları ile ünlüdür.


Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 0 Average: 0]

Adresrehberin.com

Bu ilan adresrehberin.com editörleri tarafından ücretsiz olarak listelenmiş olup ilanı sahiplenmek,bildirmek vb. tüm işlemler için lütfen destek@adresrehberin.com mail adresi üzerinden iletişime geçin.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.