Zoonoz hastalık olarak da bilinen türler arası kalkışımı kırarak, hayvanlardan insanlara doğrudan veya hayvansal ürünlerle bulaşan hastalıklardır.
Tüm evcil hayvanlarda ve yaban hayvanların da yaygındır. Isıl işlemle yine aktive olur. Kaynakları; hasta hayvanların sütü, eti ve sakatatıdır. Görüldüğünde ihbar edilmesi zorunludur, akciğeri etkiler.
Bilinen en tehlikeli, bakteriyel zoonozlardan biridir. Bacillus anthracis tarafından oluşturulan akut bulaşıcı hastalıktır. Süt ile bulaşmaz hasta hayvanların sütü hemen kesilir. Bu hastalık genellikle kurak dönemlerde problem yaratır insanlarda ölümcül etkilidir.
Evcil hayvanda en çok sığır, koyun ve tavukta rastlanır. Doğrudan teması veya süt ürünleriyle insana geçer. Beyne geçtiği zaman menenjite çevirir.
Bu insanlara süt ürünleriyle veya meme salgısının ete bulaşması ile bulaşır. Yersinia 4 derecede üreyebilen önemli bir patojendir. İnsanlarda ishal ve menenjite neden olur.
Compylobacter sığırlarda düşüğe neden olur. Tavuk koyun, domuz gibi evcil hayvanların bağırsak florasında bulunur. Doğrudan temas veya dışkının su ile gıdaya bulaşması sonucu oluşur. Semptomları ishal, ateş, halsizlik ve başarısıdır. Enteritisi (bağırsak enfeksiyonu), birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Sütün pastörizasyonunda kullanılan indikatör mikroorganizmadır. Kenelerle bulaştığı gibi temas ve bulaşık, gıdaların tüketimi ile bulaşır. Isıya ve dezenfektanlara karşı dirençtir hasta hayvanların eti imha edilir.
8-) Tetanoz (Clastridium Tetani)
Tetanozlu hayvanların etleri, tüm organları ve kanı imha edilir. Anaerobik clastridium tetani neden olur.
Etmeni virüstür kesinlikle ölümcüldür insanlara zamanında aşı yapılmalıdır.
Bu hastalığı kapan hayvanların öldürülüp imha edilmesi gerekir etmeni virüstür.
Sığırlarda görülen beyin hastalığı olarak da bilinen oldukça yeni bir hastalıktır. Duruş, hareket, duyu bozukluğu ve beyindeki süngerimsi değişiklikle belirir. Hastalık ilk kez 1986 yılında İngiltere'de tanımlanmıştır. Kuluçka süresi çok uzun ısıl işleme karşı yüksek direnç gibi birçok fiziksel, biyolojik ve kimyasal, karakterleri virüs özelliğine uymamaktadır. Bu gruptaki ajanlar için prion denir. Hastalığı prion’un protein kısmının taşıdığı düşünülüyor. Hastalığın ana nedeni koyunlarda rastlanan scrapie hastalığının sığırlara bulaşmasıdır. Hasta koyunların iç organları ve kemik yapısı daha yoğun bulaşık kaynağıdır. Isıl işleminin 135 ve 150 dereceden 82 ve 84 dereceye düşürülmesi hastalığın yayılmasına neden olmuştur.